NATO, măsuri fără precedent pentru Ucraina. Primele decizii luate la summitul de la București

de: Cătălina Burghelea
29 11. 2022

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunţat, marți seara, măsuri fără precedent pentru a sprijini Ucraina de agresiunea rusă. Iată primele decizii luate de miniștrii de Externe din cadrul alianței occidentale. Potrivit acestuia, statele aliate au oferit pachete suplimentare de asistenţă pentru Kiev, care vor finanţa un sprijin urgent non-letal, inclusiv pentru combustibil şi generatoare, astfel încât ucrainenii să poată depăşi consecinţele loviturilor ruseşti împotriva infrastructurii electrice.

Liderii NATO au adoptat o declarație comună la București

Miniștrii de Externe din statele membre NATO au adoptat, marți, la summitul de la București o declarație comună în care reafirmă sprijinul pentru Kiev și condamnă invaziei ruse. Documentul menționează și invitarea Finlandei și Suediei să adere la blocul militar, fără să facă referire la accelerarea procesului frânat deocamdată de Turcia și Ungaria.

Semnal puternic de unitate și sprijin

NATO nu este parte a războiului, dar va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar, a promis liderul Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de Externe din ţările aliate, desfăşurată la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Șeful blocului militar occidental susține că întâlnirea de la București trimite un semnal puternic de unitate a NATO și de sprijin continuu pentru Ucraina.

„Miniștrii Afacerilor Externe am încheiat o discuție substanțială cu privire la războiul brutal de agresiunea dus de Rusia, de asemenea, cu privire la sprijinul pe care îl acordăm noi Ucrainei. Forțele armatei ucrainene au înregistrat evoluții semnificative, eliberând o bună parte din teritoriu și împingându-i înapoi pe ruși. În același timp, o bună parte a Ucrainei rămâne sub ocupație. Armata rusă are capacități puternice și un număr mare de trupe. Rusia folosește atacuri cu rachete și drone ca în Ucraina să fie rece și întuneric în această iarnă. (…)”, a spus șeful NATO.

Rusia este responsabilă pentru războiul din Ucraina

În prima zi a reuniunii ministeriale a NATO de la Bucureşti, participanţii au reiterat sprijinul Alianţei pentru dreptul Ucrainei de a-şi alege singură calea, recunoscând şi respectând aspiraţiile acestei ţări de a deveni membră. Totuși, potrivit lui Stoltenberg, Organizația trebuie să se concentreze acum pe sprijinirea imediată a Kievului, pentru a se putea apăra împotriva rușilor.

Potrivit liderilor NATO, Rusia este exclusiv responsabilă pentru războiul din Ucraina, care „reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a Cartei ONU”. În declaraţia comună semnată la reuniunea de la Bucureşti se mai arată că invazia rusă a țării vecine „ameninţă pacea, securitatea şi prosperitatea euroatlantică”.

„Nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale ale Rusiei, care constituie o încălcare flagrantă a Cartei ONU. Vom continua și intensifica sprijinul politic și practic pentru Ucraina, care continuă să își apere suveranitatea și integritatea teritorială, precum și valorile noastre comune împotriva agresiunii Rusiei și vom menține acest sprijin atât timp cât va fi necesar. În acest context, NATO va continua să se coordoneze strâns cu actorii relevanți, inclusiv organizațiile internaționale, în special UE, precum și statele cu care împărtășim aceleași valori și viziune.

Pornind de la sprijinul acordat până acum, vom ajuta Ucraina să își consolideze reziliența, să își apere populația și să contracareze campaniile de dezinformare și minciunile Rusiei. Aliații vor acorda asistență Ucrainei pentru repararea infrastructurii energetice pe măsură ce își apără populația de atacurile cu rachete.

De asemenea, rămânem hotărâți în sprijinirea eforturilor pe termen lung ale Ucrainei pe calea reconstrucției post-conflict și a reformelor, astfel încât Ucraina să își poată asigura viitorul liber și democratic, să își modernizeze sectorul de apărare, să își consolideze interoperabilitatea pe termen lung și să descurajeze agresiuni viitoare. Vom continua să întărim parteneriatul nostru cu Ucraina pe măsură ce avansează în aspirațiile sale euroatlantice (…)”, au transmis cei 30 de oficiali ai NATO.